Aktuality
Najaktuálnejšie informácie o pripravovaných podujatiach a novinkách.

Prinášame príbeh jednej z najznámejších tatranských legiend. Tatranský čaj, dnes pod značkou TATRATEA si môžete na našej vynovenej slnečnej terase vychutnať v extra pohodlných TATRATEA Tuli vakoch. Ako pamiatku na návštevu Vám radi pribalíme špeciálnu edíciu miniatúr TATRATEA 52% s logom našej chaty...

Pôvod

Tatranský čaj naši predkovia kedysi používali ako liek na mnohé choroby. Základnou súčasťou receptúry bol teplý vylúhovaný čaj z bylín, do ktorého sa pridal kúsok špiritusu. Do zázračného nápoja babky bylinkárky pridávali obvykle med a štipku roztlačeného cesnaku.Každý mal svoj vlastný recept, na každú chorobu existovala iná kombinácia, ale všetci ho stále volali čaj.

Prežitie

Neskôr sa tatranský čaj zachoval ako tradičná špecialita podávaná v tatranských zbojníckych kolibách. V radostných i menej radostných časoch si ľudia cenili každú chvíľu na stretnutie. Vždy sa pritom navzájom uctili pohárikom niečoho dobrého, silného.  Silný horúci čaj z tatranských bylín zaliaty koncentrovaným liehom a sladený medom bol hosťom podávaný v rámci zvláštneho rituálu. Pri servírovaní totiž čašník zhasne svetlá, čaj zapáli a vystrelí do vzduchu zo zbrane, aby tým umocnil atmosféru ako počas bláznivých prepadov hostí „zbojníkmi“. 

Znovuzrodenie

V roku 2003 začal Tatranský čaj svoj nový život v Tatranskej likérke v Kežmarku. Zo všetkých tradičných receptov sme vybrali to najlepšie a vytvorili TATRATEA.A tak Tatranský čaj vyrazil z Tatier do sveta. Ľudia po celom svete môžu objavovať jeho rôznorodé podoby a príchute. Nezáleží na tom, ktorá chuť sa vám zapáči, vždy budete piť TATRATEA.

TATRATEA je unikátny čajovo-bylinný likér, vyrobený na prírodnej báze. Je tvorený vyváženým pomerom najjemnejšieho liehu, prírodných extraktov z vysokohorských bylín, prvotriedneho čierneho čaju, ovocných výťažkov a destilátov, pravého cukru a pramenitej tatranskej vody. Jeho výrazná, sladká a medová chuť, príjemná čajová dochuť s vôňou čerstvých malín a assámskeho čaju, zmiešaná s opojnou vôňou lesných rastlín sú nezameniteľnou kombináciou.

Už dlhšiu dobu sme zvažovali výber nového kvalitného pivovaru, ktorý by sme radi u nás turistom ponúkali. Keďže medzi našími návštevníkmi sú turisti z celého sveta, snažíme sa im ponúkať to najlepšie, čo na Slovensku máme. Pivo Urpiner k nám putuje z Banskej Bystrice, najmä ich dvanástka bola ocenená už mnohými oceneniami. Keďže turistom v Tatrách nechceme ponúkať europivo, voľba bola jasná. Už toto leto ukázalo, že desiatka i dvanástka, ktoré čapujeme, idú parádne :). Stačí sa zastaviť a vychutnať si zaslúženú odmenu :).

Neobyčajný víkend sme v Tatrách zažili aj v sobotu 22. apríla. Vďaka spolupráci so spiritualshop.sk sme pripravili u nás na chate pravdepodobne najvyššie položenú víkendovú čajovňu v Európe :). Počasie nám síce nič nedarovalo, no nevzdali sme sa a podľa ohlasov možeme povedať, že prvý čajový víkend vyšiel a všetci odchádzali plní zážitkov. Sobota nepatrila iba prezentácii himalajských a japonských čajov, výsledkom najrôznejších akctivít bola i príležitostná snežná jaskyňa pod previslou skalou vedľa chaty. Veľka vďaka patrí Nikole Podolinskej (foto guru), Katke Cermanovej, Mišovi Modranskému (čajoví guru), celej zúčastnenej partii ako i všetkým ktorí nám držali palce.

Štrbské Presso

Od nového roka sme sa rozhodli spestriť našu ponuku ďalšou špecialitou. Je ňou unikátna káva! Originálnu slovenskú značku Štrbské Presso Vám radi zo 100% arabiky pripravíme v podobe espressa, cappuccina či cafè latte... Kombinácia unikátnej chuti, originálneho dizajnu a krásneho vysokohorského prostredia už zlákala nejedného návštevníka vychutnať si tento zážitok... Pridáte sa? O príbehu Štrbského Pressa sa môžete viac dočítať TU.

Alfréd Grosz, jedna z nájvýraznejších osobností poznávania Tatier. Práve im zasvätil celý svoj život. Jeho činnosť dokonale mapuje kežmarský bádateľ a skvelý človek-Milan Choma. Ten nám daroval vlastnoručne pripravené materiály-dobové pohľady na Tatry s bohatými popismi. Nájdete ich v priestoroch Informačného strediska ŠL-Tanapu u nás na Skalnatej chate. Ďakujeme!